Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu
Türkiye'de Şirket Kuruluşu
Türkiye de Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu
Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu Süreci
Türkiyede Şirket Kuruluş Maliyeti
Türkiye'de Yabancı ortaklı şirket kuruluşu
Türkiye Şirket Kurmak İçin gerekenler, Şirket Kurma maliyeti nedir, Şirket Kurarken dikkat edilecekler, Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşunda önemli hususlar nelerdir. Türk ve Yabancı ortaklı şirket kuruluşu, Yabancı ortaklı şirket kuruluşunda çalışma izni zorunlu mu? Bu sorularınıza cevap vermeye çalıacağız.
Türkiye’de yabancı yatırımlar ve yatırımcılar hakkında oluşturulmuş olan 4875 sayılı kanunda, bu konu ile ilgili detaylara yer verilmiştir. Bu kanun maddesi içerisinde yer alan hükümlerle birlikte, yabancı yatırımcıların Türkiye’de şirket kurmaları ve işletmeleri güvence altına alınmıştır. Söz konusu maddeler ise şu şekildedir:
Pek çok iş alanında, yabancı ortaklı şirket kuruluşu için herhangi bir ön onay gerekmemektedir. Fakat bazı alanlarda ve sektörlerde, yabancı uyruklu kişilerin herhangi bir şirket açmadan önce bakanlıktan onay alması gerekir. Söz konusu alanlar ve şirketler şu şekilde listelenmiştir:
Türkiye’de yabancı gerçek kişi ortaklı ve yabancı tüzel kişi ortaklı şirketlerin kuruluş süreçleri birbirinden farklıdır. Bu süreçleri ayrı ayrı değerlendirmek ve bu şekilde açıklamak gerekir
Yabancı gerçek kişiler tek başlarına bir sermaye şirketi kurabilir. Fakat aynı zamanda Türk gerçek ya da tüzel kişilerle ortaklık da kurabilirler. Yabancı uyruklu kişilerin kuruluş işlemleri sırasında hazır bulundurması gereken evraklar şu şekilde listelenmiştir:
Elbette söz konusu evraklar, Türk ortaklardan istenen evraklara eklenmelidir. Bir diğer yandan yabancı tüzel kişiler, tek başlarına da bir şirket ya da şube açabilirler. Bu durumda yabancı uyruklu tüzel kişilerin şirket açılışı için hazırlaması gereken evraklar şu şekildedir:
Hazırlanmış olan tüm evrakların içerisinde apostil onayı ve aynı zamanda noter onaylı Türkçe tercüme de bulunmalıdır. Türk ortaklardan istenen evrakların aynıları da dosya içerisine eklendikten sonra şirket açılışı için başvuru yapılabilir.
Türkiye’de Yabancı Yatırımcılara Sağlanan Teşvikler
Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu yatırımcılara yönelik olarak bazı devlet destekleri ve teşvikleri sağlanmaktadır. Söz konusu destek ve teşvikler, çeşitli kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Bu kanun ve yönetmeliklerle birlikte belirlenmiş olan destek ve teşvikler ise şu şekildedir:
Söz konusu teşvikler bu alanda öne çıkmakla birlikte bölgelere, sektöre ve sermayeye bağlı olarak sunulan başka teşvikler de bulunmaktadır.
Şirket Kuruluşunun Maliyeti
Önemli olan doğru adresten doğru hizmeti alabilmektir. Ticari faaliyet süresince her zaman desteğe ve danışmanlığa ihtiyacınız olacağı için Doğru bir ekip ve Mali Müşavir tercihinde bulunmak son derece önemlidir.
Şirket kuruluşu süreçlerinde alacağınız profesyonel desteğe ve şirketin özelliklerine göre değişmekle birlikte Ortak, Müdür sayısı, Kira tutarı ve sermaye tutarı artıkça ödenen harçlar ve hazırlanan evraklar artmaktadır.
Noter ve tercüme masrafları hariç şirket kuruluş maliyeti ortalama 15.000,00 TL olmaktadır.
Eğer Türkiye’de şirket kurmak isteyen yurt dışında yaşayan bir Türk vatandaşı ise, bu durumda yaşadıkları ülkeden aldıkları oturma ya da çalışma izninin noter onaylı tercümesini sunmak zorundadır. Türkiye’de yabancı ortaklı şirket kuruluşu isteyen kişilerin şirket kurması için ise çalışma izni gerekmez. Çalışma izni başvurusu şirket kuruluşundan sonra da yapılabilir. Elbette çalışma iznine başvurabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekir. Söz konusu şartlar şu şekilde belirtilmiştir:
Yabancı ortaklı şirket kuruluşu aşamasından sonra çalışma izni alınabilmesi için söz konusu şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Aksi halde çalışma izni başvurusu olumsuz şekilde sonuçlanır ve çalışma izni verilmez. Çalışma izni almak isteyen yabancı ortakların hazırlaması gereken belgeler ise şu şekilde belirlenmiştir:
Bu belgelerden bir ya da birkaçının eksik olması durumunda çalışma izni başvuru süreci yarım kalır. Bu yüzden tüm bu evrakların başvuru sürecinden önce hazırlanması gerekmektedir.
Türkiye’ de Yabancı ortaklı şirket kuruluş süreci, normal bir şirket kurma sürecine göre çok daha kompleks ve karmaşıktır. Bu yüzden uzman bir kişi ile süreci yönetmeniz her zaman yararınıza olacaktır. Dolayısıyla eğer siz de bir yabancı uyruklu şirket kurmak isterseniz, bunun için bizimle iletişime geçebilir sürece dair destek alabilirsiniz.
Kurmak istediğiniz Şirketin özeliklerini belirterek teklif alabilir yada mail göndermeniz yeterli en kısa sürede cevap vereceğiz.